Ajankohtaista

 


Kärsitkö sinä kuivasta suusta?

Onko sinulla näitä oireita?

Kuiva suu tuntuu tahmaiselta, puhuessa äänteiden muodostaminen hidastuu, kuivan ruoan nieleminen vaikeutuu, ja irtoproteesin pito muuttuu hankalaksi. Kuivan suun oireita voivat olla myös yöllinen herääminen suun kuivuuteen, palan tunne kurkussa, metallin maku suussa, kielikipu, arka ja kirvelevä suu, suun limakalvon hiivatulehdus, pahanhajuinen hengitys, ientulehdus, hampaiden reikiintyminen ja hampaattoman suun suutulehdus.

Syljen tehtävät

Sylki puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua. Se estää mikrobeja tarttumasta limakalvoille, ja sillä on mikrobeja tappavia ominaisuuksia. Sylki suojaa limakalvoja tulehdukselta ja hampaita reikiintymiseltä. Se kosteuttaa ja liukastaa ruuan ennen nielemistä. Syljen entsyymit pilkkovat ravintoaineita ja aloittavat ruoansulatuksen.

Kuivan suun syitä

Ikää myöten syljeneritys vähentyy luonnostaan. Kuiva suu on sen takia melko yleinen vaiva vanhuksilla. Myös monet lääkkeet vähentävät syljen tuotantoa. Sellaisia ovat muun muassa eräät psyykenlääkkeet, allergialääkkeet, verenpainelääkkeet ja diabeteslääkkeet (ja vaikutus tehostuu, kun käytössä on useita lääkkeitä). Kuiva syy on yksi reumatauteihin kuuluvan Sjögrenin oireyhtymän tyyppioireista. Myös nivelreumassa ja fibromyalgiassa suun limakalvot voivat kuivua. Parkinsonin tauti, verenpainetauti, diabetes, jatkuva suuhengitys, vaihdevuodet, sylkirauhassairaudet, nopea laihduttaminen ja anoreksia sekä säde- ja muut syöpähoidot ovat muita kuivan suun syitä.

Kuivan suun hoito

Ruoan tulisi olla paljon pureskelua vaativaa. Suuta huuhdotaan tarvittaessa vedellä. Janojuomana käytetään vettä. Sokeria ja sokeripitoisia sekä suolaisia juomia pitää välttää. Aterioita ja välipaloja tulisi olla enintään 6 kertaa vuorokaudessa. Apteekissa on myynnissä tekosylkivalmisteita ja geelejä, jotka pitävät suun kosteana pitempään kuin vesi. Niitä käytetään etenkin yöllä. Päivällä voi käyttää imeskeltäviä kuivan suun pastilleja. Fluorihammastahna ja imeskeltävät fluoritabletit estävät hampaiden reikiintymistä. Arka suu voi hyötyä myös hammastahnasta, joka sisältää kosteuttavia ainesosia ja jossa ei ole väkeviä makuaineita eikä vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia.

Apteekin toimintaan kuuluu asiakkaiden lääkityksen tarkastelu mahdollisten haittavaikutusten osalta. Pyrimme ottamaan asian puheeksi ja etsimään yhdessä asiakkaan kanssa parhaan mahdollisen avun oireisiin.

Lähteet: www.terveyskirjasto.fi, www.hammaslaakariliitto.fi

Julkaistu: 27.2.2019

 

 


HOITOVINKKEJÄ TALVI-IHOLLE

Talvella kuiva pakkasilma sekä lämmityksen kuivattama huoneilma tuo mukanaan haasteita ihollemme, erityisesti atooppiselle iholle. Atooppinen ihottuma on usein geeniperimän myötä saatu ominaisuus, mutta ihan jokainen meistä voi tarvita talvisin kuivan ihon hoitoa. Kuivan ilman lisäksi myös esimerkiksi stressi ja hikoilu pahentavat etenkin atooppista ihottumaa.

Kuivan ihon perushoito alkaa riittävästä peseytymisestä. Päivän aikana iholle normaalissakin toiminnassa muodostunut hiki on tärkeä huuhtoa päivittäin pois. Suihkussa käydessä ei tarvita joka kerta pesuaineita. Hiusten ja ihon pesemiseen käytetään tarpeen mukaan korkeintaan 2-3 kertaa viikossa mietoja ja saippuattomia pesunesteitä, jotka eivät kuivata ihoa enää lisää. Öljypohjaisen pesunesteen käytön jälkeen ihon rasvaus ei ole välttämätöntä heti suihkun jälkeen.

Kuiva iho on hyvä rasvata perusvoiteella peseytymisen jälkeen vielä hieman kostealle iholle voidetta levittäen. Perusvoideviidakosta sopivan voiteen löytämisessä auttaa apteekin henkilökunta. Toisinaan sopiva voide löytyy kokeilun kautta.

Perusvoiteet voidaan jaotella tavanomaisiin perusvoiteisiin ja hoitaviin perusvoiteisiin, jotka sisältävät ihoon kosteutta sitovia aineita eli humektantteja (mm. karbamidi eli urea, glyseroli ja propyleeniglykoli).

Jos perusvoide kirvelee iholle laitettaessa, on hyvä kokeilla rasvaisempaa voidetta. Kirvely ei ole siis useinkaan merkki allergisesta reaktiosta, vaan liian vesipitoisesta voiteen koostumuksesta.

Myöskään ihon tottumisesta tiettyyn, pitkään käytettyyn voiteeseen, ei ole näyttöä. Löydettyäsi hyvän ja ihollasi toimivan perusvoiteen, voit käyttää sitä niin kauan kuin koet sen hyväksi.

Perusvoiteet ovat lievän atooppisen ihottuman pääasiallinen hoito ja aina osa myös keskivaikean tai vaikean atooppisen ihottuman hoitoa. Yleensä kaksi perusvoidevoitelukertaa päivässä riittää.

Toisinaan perusvoiteet eivät riitä kuivan ja kutisevan ihon hoidossa, jolloin tarvitaan myös kortisonivoiteita kuureina käyttäen tehostamaan hoitoa. Kortisoni on elimistön itsensäkin tuottama aine, joten myrkyllisestä aineesta ei ole kyse vastoin yleistä harhakäsitystä. Mietoja kortisonivoiteita voi ostaa apteekista ilman lääkemääräystä. Sopivan kortisonivoidehoitojakson pituus on näin toimien 1-2 viikkoa kerrallaan, minkä jälkeen on hyvä pitää ainakin samanmittainen tauko kortisonivoiteen käytössä ja jatkaa tauon aikana perusvoiteiden käyttöä.

Talvipakkaset kuivattavat myös silmiä, nenän limakalvoja ja päänahkaa. Apteekissa autetaan myös näiden talvivaivojen hoidossa.

Nauttikaamme talvesta kevätaurinkoa odotellessamme!

 

Laatinut farmaseutti Marianna, julkaistu 4.2.2019

Kuvat napsinut hiihtolatujen varrelta Marianna (Ethän kopioi ja käytä kuvia ilman lupaa, kiitos!)

 

Lähde: Atooppinen ekseema, Käypä hoito -suositus